Biserica

Biserica Ortodoxa din Teregova, declarată monument istoric, a fost construită în anul 1782 si impresionează prin grandoarea sa, cât si prin pictura interioară realizată de italianul Bartolomeo Delliomini.

Biserica Romano-Catolică din Teregova. Construită în anul 1847 de italienii care lucrau la facerea drumului. Ulterior folosită de comunitatea formată din Bănățăni de etnie Șvabă, Pemă și Valașă (Bănățăni-Români). Este printre singurele biserici din Banat cu o clopotniță de tip zvoniță.

Sursa:  This is Christian Banat

Centrul de Tineret „ Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” Teregova

Pagina de facebook !

CRUCEA de pe TÂLVA POPII

Teregova a fost şi este locul în care credinţa ortodoxă face parte din fiinţa comunităţii. Aici, oamenii nu au uitat de Dumnezeu, iar ca să-L cinstească şi să îşi aducă aminte de El în fiecare zi, au ridicat în jurul comunei câte o Sfântă Cruce.

SFÂNTA CRUCE este simbolul dreptei credinţe, lăsat nouă de Mântuitorul Iisus Hristos, ca să ne apere de tot răul. Ea este altarul pe care El s-a jertfit pentru noi spre împăcarea cu Dumnezeu. Un astfel de “ALTAR” se află pe dealul “Dorane”, pe culmea numită „Tâlva Popii”, situat la o distanţă de aproximativ 8 km de vatra localităţii Teregova.

Aprinşi de bunatatea lui Dumnezeu, în anul 1993, se ridică CRUCEA de pe TÂLVA POPII. Citez din Cronica Parohiei Ortodoxe Teregova : „30 octombrie  1993: Cu ocazia sfeştaniei făcută la sălaşul de la “Dealul Dorane”, al credinciosului Simion Roman (fost paraclisier), s-a sfinţit şi “crucea de la „Tâlva Popii”. Preoţi au fost: Preacuviosul Pr. Porfirie de la Schitul “Sf. Ilie Tezviteanul” de pe Muntele Semenic şi Pr. Bica Simion din parohia Teregova.”  De atunci şi până în ziua de astăzi, cei ce trec pe lângă cruce se închină, facându-şi semnul Sfintei Cruci. Mai târziu, în anul 1999, mai exact în data de 31 mai, a doua zi de Rusalii, s-a ieşit pentru binecuvântarea ţarinilor la crucea  de la „Tâlva Popii”. Atunci au urcat 7 tractoare pline cu credincioşi, care au participat la slujba religioasă. Vizitând Teregova nu ezitaţi să mergeţi pe dealul „Dorane”, la crucea de pe „Tâlva Popii”. Peisajul din jur este divin.

DOAMNE AJUTĂ!!!